FAQ

Op deze pagina vind je de meestgestelde vragen over de-overstap en het digitale aanmeldproces.

Gebruik de zoekbalk hieronder om te kijken of jouw vraag er al tussen staat. Staat jouw vraag er (nog) niet tussen? Stel dan hier je vraag.

VragenAlle leerlingen melden zich toch digitaal aan?

Nee, er zijn een aantal uitzonderingen: MDO-Leerlingen, Leerlingen die vanuit het SBO naar het VO gaan, Leerlingen die naar het Praktijkonderwijs gaan, Leerlingen die LWOO-ondersteuning nodig hebben en Leerlingen die naar het VSO gaan. Zij worden aangemeld door de basisschool bij het VO in De Overstap.


Ja, zolang de link nog niet geactiveerd is ( en dat kunt u zien in De Overstap) kan de link naar een ander adres verstuurd worden.


Digitaal aanmelden. Hoe gaat dat in z’n werk?

De basisschool zorgt ervoor dat de ouder (ouder 1 in Parnassys/Esis) van de leerling per mail een link ontvangt van no-reply@de-overstap.nl. Met behulp van die link kan de leerling worden aangemeld.


Hoe herken ik een buitenleerling in de-overstap?

In De Overstap wordt dan het unieke nummer van de leerling voorafgegaan door een “B” plus het is zichtbaar aan de notatie van de toeleverende PO-school, de (#).


Hoe weet de ouder of de Voorrang gehonoreerd wordt?

Tot uiterlijk één dag na sluiting van de aanmelding kan de VO- school in de Overstap aangeven of de voorrang wel of niet wordt gehonoreerd. De ouders ontvangen daarop automatisch bericht.


Hoe weet ik dat de ouder(s) de inlog hebben ontvangen?

Nadat de link is verstuurd verschijnt in de kolom 'ouder inlog' bij de leerling een blauw bolletje. Als de ouders de account hebben geactiveerd wordt dat bolletje groen. Door met de muis over dat bolletje te bewegen wordt de status óók getoond.


Ik heb het antwoord op mijn vraag niet gevonden

Stuur een mail naar info@de-overstap.nl met uw vraag


Ik ontvang geen mail van De Overstap.

Kijk eens in de spam-box, de ongewenste mail.


Kan de ouder ook om Voorrang vragen?

Ja, diverse (maar niet alle) scholen hebben een of meerdere voorrangregels. Die staan vermeld op www.brugweb.nl. Bij de digitale aanmelding kan de ouder bij de 1e school van voorkeur om voorrang vragen, mits de school die optie kent.


MDO: Hoe weet ik dat het MDO ook bij het VO aangekomen is?

Nadat de VO-school is aangekozen waarmee het MDO wordt opgestart, verzendt De Overstap een mail naar de contactpersoon op de VO-school. Oók verschijnt er een Notificatie bij deze collega in het startscherm van De Overstap.


MDO: Ik zie in de lijst niet alle scholen staan.

Aan de rechterkant, naast de schoolnamen, staat een schuifbalk. Daarmee kunt u naar boven of beneden schuiven. Ook is het mogelijk een aantal letters in te typen. Voorbeeld: “oo” geeft als resultaat Oost ter Hout.


MDO: Kan ik een MDO (& OKR) afdrukken?

Het PO kan een MDO afdrukken binnen het invulmenu van het MDO. Het VO heeft ook de mogelijkheid.


MDO: Moet ik een afspraak zelf telefonisch inplannen of is het voldoende om het MDO in de overstap te zetten?

Ja de basisschool plant het MDO in met de VO-school door telefonisch een afspraak te maken.


MDO: Waar vind ik een handleiding?

Volg de link: https://www.youtube.com/watch?v=Twj3h19SZYs


PO: Ik heb informatie/gegevens die ik nergens onder kan brengen.

Voeg het toe als Bijlage (bij voorkeur in pdf), optie <overig>.


PO: Waar plaats ik de resultaten van een Drempelonderzoek?

Bij Toetsresultaten, zet de vink <aan> bij CAP.


Wanneer is de Aanmeldperiode?

Zie daarvoor www.de-overstap.info, het Tijdpad


Dat is mogelijk vanaf 1 week voordat de Aanmeldperiode begint. Voorwaarde is wel dat het OKR de status Definitief (of Definitief Niet Compleet) heeft. Tot dat moment staat de link niet in het menu.


Wat is een buitenleerling?

Dat is een leerling afkomstig van een basisschool waarvan de gegevens niet zijn vastgelegd in De Overstap. Vb: Leerling in Groep 8 op een basisschool in Lissen en de BS is aangesloten bij De Overstap: Géén buitenleerling. De leerling komt uit Castricum en die basisschool is niet aangesloten, dat is ook een buitenleerling.